simple2.jpgsimple6.jpgsimple5.jpgsimple1.jpgsimple3.jpgsimple4.jpg

Neretvanska mandarina Ushui

je vrsta voćke koja pripada rodu citrus,osnovna značajka mandarine jesu plodovi u kojima se među korom i kriškama nalaze isrepletane mrežaste niti, plod mandarine sadrži u soku dosta šećera, a relativno malo kiseline, imaju tanku koru koja se lako odvaja od mesa ploda.
Ushui je na ove područje donesena prije 40 godina. Glavne karakteristike su otpornost na niske temperature i duza razdoblja suše. Iz Japana se ova mandarina postupno kroz prošlih 300 godina širila po svim agrumarskim zemljama svijeta. U Hrvatskoj na području južne dalmacije je prva mandarina zasađena 1920. godine. Plodovi mandarine pojačavaju apetit, djeluju dijetetično profilaktički protiv infekcija i okrepljujuće djeluju na oslabljen ili iscrpljen organizam. Plodovi su pored ostalog najviše cijenjeni po sadržaju vitamina C, jer ljudski organizam ima stalne potrebe za ovim i drugim vrstama vitamina.

Domaća jabuka: Idared, Zlatni Delišes, Granny Smith, Jonagold

su sorte jabuka koje su najviše zastupljene u hrvatskim voćnjacima. Jabuke, poput drugog voća, uglavnom su načinjene od vode (80 do 85%), ali i nešto proteina (5%) i ugljikohidrata (10 do 15%). Udjel voćnog šećera, međutim, u jabukama u ovisnosti je o vrsti i ima ga 6 do 10%, a u organizmu služi kao brzi izvor energije. Najveći udjel kvalitetnih prehrambenih sastojaka smješten je u kori ploda ili odmah ispod nje, pa žele li se u potpunosti iskoristiti, preporučuje se konzumirati je s korom. Zrela sirova jabuka, kao najprobavljivije voće (sveukupni proces probave gotov je već za 85 minuta) idealna je namirnica za želudac, a ako je kiselkasta okusa i konzumira se svake večeri prije spavanja može pomoći u slučaju zatvora pa čak i nesanice. Godišnja potrošnja u Hrvatskoj je 16-17 kg po stanovniku što je samo polovica preporučene količine.

Povrće

Klimatska i zemljišna raznolikost Hrvatske, duga tradicija, razlog je dugotrajnog uzgoja povrća u Hrvatskoj.proizvodnja povrća je intenzivna grana poljoprivrede i gospodarska djelatnost koja može pomoći održavanju na malim i većim gospodarstvima, glavne karakteristike su kvalitetna proizvodnja i sortiment koje se mogu ponuditi na tržištu. povrće je više od hrane poznato je da su stručnjaci ustanovili da je potrošnjo zelenog i žutog povrća mogućnost oboljenja od raka na želudcu statistički opravdano za 60% smanjuje u odnosu na grupu koja nije trošila povrće.

O nama
Proizvodi
Lokacije
Kontakt
Galerija